Oświadczenie Ambasadora Państwa Palestyny w Polsce

Konferencja prasowa Ambasadora Państwa Palestyny

Ambasador Państwa Palestyny Mahmoud Khalifa składa najszczersze kondolencje rodzinie polskiego wolontariusza Damiana Sobola oraz pozostałym ochotnikom, którzy zginęli w wyniku  tchórzliwego izraelskiego aktu terrorystycznego. Zmarli nie byli obojętni wobec losu cywilów w Gazie i pojechali nieść pomoc humanitarną w obliczu ludobójstwa i głodu.

Ochotnicy należący do amerykańskiej organizacji międzynarodowej WCK nie przemieszczają się bez pełnej koordynacji z armią okupacyjną, poruszają się samochodami pancernymi w sposób bezpieczny, znany armii okupacyjnej, a mimo to konwój stał się bezpośrednio celem.

Jest to niemoralna zbrodnia popełniona przez izraelską armię okupacyjną. Jest to terroryzm wymierzony w obywateli, organizacje międzynarodowe i kraje udzielające pomocy humanitarnej naszemu narodowi, który jest ofiarą zbrodni ludobójstwa.

Stanowisko i powtarzające się weta  USA w Radzie Bezpieczeństwa i międzynarodowe milczenie zachęcają Izrael do popełniania większej liczby zbrodni. Ta sytuacja musi się zakończyć, a Izrael nie może być w dalszym ciągu traktowany ponad prawem.

Absolutnie nie można zaakceptować izraelskich śledztw, gdyż są stronnicze i chronią ich morderców. Izrael, państwo okupujące, nie może być jednocześnie zabójcą, prawnikiem i sędzią. Dla niektórych oczekiwanie na wyniki izraelskiego śledztwa oznacza zamknięcie akt i ukrycie zabójcy.Zbrodnie popełniane przez Izrael na ludności cywilnej nie są nagłymi incydentami, lecz systematyczną polityką Izraela od 76 lat.

Konieczne jest uruchomienie zasad prawa międzynarodowego i utworzenie bezstronnej międzynarodowej komisji dochodzeniowej w celu zbadania tej zbrodni i morderstw popełnionych przez Izrael na około 33 000 palestyńskich cywilów, z których wielu zginęło w wyniku bezpośrednich egzekucji na terenie szpitala Al-Shifa w Gazie, gdzie zginęło ponad 300 lekarzy, pielęgniarek i pacjentów w szpitalu Al-Shifa w Gazie.