Rada programowa Polskiego Radia odrzuciła sprawozdanie o misji publicznej. Krytycznie o prezes Kamińskiej

Radio
Fot. Pixabay

Rada programowa Polskiego Radia negatywnie oceniła sprawozdanie dot. misji publicznej i wykorzystania abonamentu spółki za 2020 rok. Tylko dwóch członków poparło dokument.

Podczas wtorkowego posiedzenia rada programowa Polskiego radia zajmowała się dokumentem „Sprawozdanie Polskiego Radia za 2020 rok z realizacji misji publicznej oraz z wykorzystania wpływów abonamentowych, odsetek za zwłokę w ich uiszczaniu oraz kar za używanie niezarejestrowanych odbiorników na realizację misji publicznej”.

Przeciwko sprawozdaniu zagłosowało sześciu członków rady (Piotr Apel, Andrzej Różański, Renata Butryn, Barbara Zdrojewska, Jakub Kowalski i Jan Ordyński), pięciu wstrzymało się od głosu, wśród nich przewodniczący rady Marek Suski i wiceprzewodnicząca Małgorzata Gosiewska, a tylko dwóch było za pozytywnym zaopiniowaniem sprawozdania (Jędrzej Karol Lipski, Dariusz Wasilewski).

Czytaj także: Usunięcie Janiny Jankowskiej i Ireny Piłatowskiej z jury konkursu reportażu. RPO pyta Polskie Radio o przyczyny>>

Po zakończeniu posiedzenia ze strony Marka Suskiego, posła Prawa i Sprawiedliwości, padły krytyczne uwagi w stosunku do prezes Polskiego Radia Agnieszki Kamińskiej. Suski zaznaczył, że w Polskim Radiu od dłuższego czasu panuje kryzys, szefostwo nie ma pomysłu na Trójkę, a słuchalność gwałtownie spadła. „Jest bardzo duży spadek dochodów z reklam. Jest bardzo zła sytuacja w Trójce, wciąż nie ma dyrektora Programu 3. W ciągu roku trzykrotnie zmieniali się dyrektorzy. W Polskim Radiu nie dzieje się dobrze. Wyrazem jest mniejsza ilość programów. (…) Pani prezes nie przedstawiła wizji wyjścia z tej sytuacji” – powiedział portalowi Wirtualnemedia.pl Suski.

Agnieszka Kamińska jest prezesem Polskiego Radia od stycznia 2020 roku, do zarządu firmy została powołana pod koniec grudnia 2019 roku.

Czas na stok!